Сонцето денес PDF Печати Е-пошта
Напишано од Александар Шулевски   
Недела, 23 Октомври 2011 14:29

Нашата ѕвезда на 23 Октомври околу 15 часот:

 

Сонце

Фотографирано со телескоп Meade ETX 80, и Canon EOS 1100D. Експозиција: 1 / 800 sec. Користен е Baader Planetarium филтер за објектив со пропусна моќ од 1 / 1000 од 1% од сјајот на Сонцето.

 

Видливи се повеќе групи на дамки; Сонцето ја зголемува својата активност. Во групата на дамки која се наоѓа кон крајот на дискот забележливи се и региони на зголемена активност околу дамките.

Важно: НИКОГАШ не го набљудувајте Сонцето без соодветна заштита. Наочари за заварување, наочари за сонце, CD, развиен фотографски филм НЕ се соодветна заштита.

Последно освежено на Недела, 23 Октомври 2011 14:42